Mar 242013
 

Destinatia: Manastirea Petru Voda manastirea Petru Voda (15)

Localizare: sat Petru Voda, comuna Poiana Teiului, judetul Neamt, cod 617346

Telefon: + (40) 233 25 70 03

Altitudine: 822 m

Pozitie geografica: N – 47.17852, E – 25.96402

Religia: ortodoxa

Hram: Sf. Arh. Mihai si Gavril (8 noiembrie)

Datare: 1991

Cai de acces: Piatra Neamt – Bicaz – Poiana Teiului

- Scurt istoric:  Traditiile marturisesc ca viata monahala in aceste tinuturi a existat din cele mai vechi timpuri. In sec. al XVI-lea existau in preajma Ceahlaului numeroase sihastrii, printre care si Sihastria de la Calugareni. Aici, intr-o noapte de septembrie a anului 1538, a poposit Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, alungat de pe tron de catre turci si tradat de boieri, intalnit niste sihastri, care dup ace l-au “omenit crestineste”, l-au binecuvantat si i-au povestit ca va ajunge din nou domn al Moldovei.

Dupa ce se va intoarce in a doua sa domnie (1541-1546), Petru Rares va construi pentru binefacatorii lui de la “Sihastria Calugarilor” o biserica din lemn, cu hramul “Buna Vestire”, ce a dainuit peste trei secole, pana in preajma reformei lui Cuza, cand ultimii calugari se retrag la Manastirea Neamt, iar biserica este coborata din munte si asezata in satul Largu, functionand pana azi ca biserica de parohie.

Tot in aceasta zona si-au gasit refugiul multi romani ortodoxi din Ardeal, care erau persecutati de gruparile radicale catolice si protestante din imperiul Habsburgic. In secolul al XVII-lea, sate intregi , in frunte cu preotii lor, vor trece muntii in Moldova pentru a scapa de persecutiile religioase. Aici isi vor construi biserici, ducandu-si mai departe viata religioasa impreuna cu fratii moldoveni. Asa este cazul bisericii din satul Petru Voda construita pe la 1780 de catre calugarul Mitrofan.

Avand in vedere aceasta intensa viata duhovniceasca ce s-a trait pe aceste locuri de-a lungul istoriei, Protos. Iustin Parvu a infiintat aici o manastire. Piatra de temelie a manastirii Petru Voda a fost pusa in ziua de 4 mai 1991, cand s-a savarsit slujba de sfintire a locului de catre Pre Sfintitul Calinic Botosaneanul, Episcop vicar al Arhiepiescopiei Iasilor, cu biencuvantarea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Astfel, cu ajutorul locutoitorilor din satele invecinate, a fost ridicata biserica din lemn de brad pe fundatie de beton de catre mesterii populari din zona. Apoi s-au construit chiliile, trapeze, clopotnita si celelalte dependinte necesare unei manastiri. Planul Bisericii este trefelat, cu doua abside laterale. Acoperisul urmeaza stilul moldovenesc al bisericilor stefaniene, cu streasina larga si cu partea din spate alungita in semicerc. Peretii interiori si exteriori au fost impodobiti cu picture, de catre pictorul Mihai Gabor din Negresti – Neamt, in tehnica “fresco”, de influenta bizantina. Catapeteasma a fost sculptata in lemn de stejar si apoi aurita.

Recomadari de articole:

Sorry, the comment form is closed at this time.